Zenélj színes kottával! - tanácsadás szülőknek

 Home / Zenélj színes kottával! - tanácsadás szülőknek

Az Ulwila-féle színes kotta módszer egy olyan zenepedagógiai rendszer, amelyet kifejezetten speciális nevelési igényű gyermekek számára fejlesztettek ki. Alkalmazása során kiderült, hogy mindazok számára elérhetővé teszi a zenét, akiknek a hagyományos kottaolvasás nehézséget okoz. Már 5-6 éves kortól ajánlható a gyermek érdeklődésétől függően, de felnőttek is bátran próbálkozhatnak elsajátításával. A mentorházakban szülői kompetenciafejlesztésre vállalkoztunk, a szülőknek mutatjuk meg ezt a különleges technikát, melynek elsajátításával képesek lesznek arra, hogy felügyeljék gyermekük otthoni gyakorlását, segítsék a felmerülő problémák megoldásában tanulmányai elején.

Az Ulwila-módszer kidolgozója Heinrich Ullrich német zenetanár és gyógypedagógus. Ullrich a németországi város, Frankenthal gyógypedagógiai iskolájának vezetőjeként az iskola pedagógiai programjába a zenei nevelést tette első helyre. Módszerét Wilberttel együtt dolgozta ki, aki egyetemi tanára volt – innen a módszer neve: Ul-Wi-la. Szembeszálltak a nézettel, miszerint a fogyatékkal élő gyermekek képtelenek dallamhangszeren játszani.

A módszer alapja, hogy a hangokat nem vonalrendszerben ábrázolja, mert az az értelmileg akadályozott emberek számára áttekinthetetlen. Ullrich rendszerében a hangok magasságát színek jelölik, melyek a hangok abszolút magasságát jelentik. A félhangok színkombinációkból alakulnak ki abszolút logikus jelöléssel: ha a két hang az f és a g, akkor a félhang e kettő színeiből tevődik össze, az egyik félkör az egyik, a másik félkör a másik hang színével egyezik meg.  A hangok közepén lévő kis fekete illetve fehér karika segítségével lehetőség van még két oktávnyi hangsort leírni. A hangok és a szünetek hosszúságát körökkel és geometrikus formákkal jelölik.

A kotta nagy méretű, viszonylag másfél cm átmérőjű színes karikákból áll, ezért gyengénlátóknak is ajánlott. Ezen kívül speciális nevelésű igényű gyermekeknél, enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékkal élőknél, Down-szindrómásoknál, autisztikus gyermekeknél, diszlexiásoknál, tanulási nehézséggel élőknél eredményesen alkalmazható, ha a gyermek is együttműködő és nyitott a zene tanulására. A zenetanulás eredménnyel fejleszti az alapképességeken kívül a művészeti képességeket is.

Mindhárom mentorházban, Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon is található színes kottás zenetanulásra lehetőség az érdeklődők számára. Várjuk kedves vendégeinket!

Morauszkiné Csorvási Edina (Nyíregyháza)

Kondorné Peidl Borbála ( Debrecen)

Néposz-Szonda Boglárka (Szolnok)