Home

  Home
A koraszülöttek mortalitása és morbiditása

A koraszülöttek mortalitása és morbiditása

A koraszülött ellátás egyik alapvető jellemzője a NIC-ekben kezelt gyermekek mortalitása. 2011 óta mind az 1500 gramm születési súly alatti, mind az összes NIC-ben ápolt újszülöttek halálozása tekintetében javulás észlelhető. Ennek a két legfontosabb összetevője a neonatológusok postgraduális képzésének javítása, a korszerű, non-invazív szemléletű újszülött ellátás bevezetése, valamint az elmúlt években központi forrásból megvalósult jelentős eszközbeszerzés, a NIC-ek korszerűsítése.

(6. ábra). 

A centrumokban történő ellátás során 2013-ban 246 gyermek halálozott el, amely a javulás ellenére még mindig a KSH által regisztrált összes csecsemőhalott 54,2%-a. A koraszülés hatása a csecsemőhalálozásra, mint mutatószámra még ettől is jelentősebb, hiszen ezen korai halálozáson túl sajnos a koraszülöttséggel összefüggően további mortalitással kell számolni a csecsemőkor során. Mindezek alapján kijelenthető, hogy jelenleg Magyarországon a csecsemőhalálozás, mint az adott ország fejlettségét jellemző egyik indikátor leghatékonyabban a koraszülés incidencia és a koraszülött mortalitás csökkentése révén mérsékelhető. A mortalitási adatok összességében azonban jelenleg már olyan értéket érnek el, hogy a hangsúly egyre inkább a túlélők megfelelő életminőségének biztosítása felé tolódik el.


A koraszülöttek jelentős része éretlenségünkből adódóan valamilyen szövődménnyel éli túl a perinatalis időszakot. Ezek a szövődmények határozzák meg a gyermek életminőségét, a korai fejlesztési igényt és végső soron a társadalmi beilleszkedés sikerességét. A koraszülöttek túlélése és esetleges károsodások kialakulása túlmutat ez egyén problémáin, hiszen a család, egészséges testvérek életét is meghatározza, illetve az állam és társadalom részéről is jelentős áldozatvállalást tesz szükségessé. A javuló túlélés révén - nem meglepő módon - egyre többször találkozunk koraszülött utóbetegségekkel. A legfontosabb morbiditások az agyvér-zés, a krónikus tüdőbetegség, és a koraszülöttek retinopathiája, amely akár vakságot is eredményezhet. 1500 gramm, illetve 33. terhességi hét alatt ezek súlyos formáinak előfordu-lása jelentős (7. ábra). Az OGYEI-NIC adatbázis alapján a későbbi életminőség szempontjából nagyon fontos szövődménymentes túlélés, amit a krónikus tüdőbetegség (Bronchopulmonalis dysplasia, BPD), bélelhalás (Nekrotizáló enterocolitis, NEC), súlyos agyvérzés (Intraventricularis hemorrhagia, IVH), súlyos koraszülött szembetegség (retinopathy of prematurorum, ROP) hiányával határozhatunk meg 68,3% volt az 1500 g alatti súlyúak, illetve a 33. terhességi hétnél éretlenebb koraszülöttek körében, 2013-ban.

 

7.ábra NIC-ben ápoltak között előforduló leggyakoribb szövődmények alakulása 2006-2013 között az 1500g alatti, valamint az 1000g alatti születési súlyú összes ápolt illetve a túlélők körében